Så får du långsiktiga träningsresultat!

positive-effects-from-exercising

Nästan alla känner till de positiva effekter man får av att träna, som tex att man mår bra (psykiskt), blir starkare, piggare och får en bättre allmänhälsa (fysiskt). Oavsett vilken typ av träning man ägnar sig åt (konditionsträning, styrketräning eller kanske någon specifik idrott) är utmaningen för de flesta att få träningen regelbunden, så att resultaten håller på lång sikt. Det är lätt att lockas av genvägar och ”quick-fix-metoder” som får dig att t ex gå ner i vikt snabbt, men tyvärr försvinner resultatet så fort träningsperioden är slut. Hur gör man då för att få de långsiktiga hälsoeffekterna av träning och hur ska man göra för att få in vanan att träna regelbundet? Här är några förslag:

two-happy-women-working-out-in-gym
  1. Träna varierat: Om du tränar varierat blir träningen mycket mer effektiv. Kroppen får ständigt nya utmaningar vilket gör att den inte vänjer sig vid vissa typer av rörelser utan blir mer allsidigt tränad. Dessutom gör variationen i träningen att det är roligare att träna, vilket i sin tur ökar chanserna att träningen blir av.
  2. Träna funktionellt: Att träna funktionellt kan kort sammanfattas med att man tränar med sin egen kroppsvikt som belastning. Du behöver med andra ord inga redskap för att utöva träningen. Ofta innehåller funktionella övningar även balansmoment som gör att kroppen stabiliserar de mindre musklerna, vilka oftast är de viktigaste musklerna för att hålla vår kropp upprätt (ha en bra hållning) och utföra de flesta rörelser vi behöver göra med koppen i vardagen. En annan fördel med funktionell träning är att den kan utföras var du än befinner dig.
  3. Träna effektivt: En av de största anledningarna till att man inte tränar är att man inte anser sig ha tid. Den goda nyheten är att det inte behövs speciellt lång tid att genomföra ett träningspass om man ser till att man verkligen kämpar och höjer sin puls ordentligt. Endast 20 minuter per pass kan räcka åt gången och vid 3 träningspass per vecka får man riktigt bra resultat.
  4. Sätt upp rätt mål : Om du tycker att det är motiverande att sätta upp ett mål med din träning är min rekommendation att sätt upp ett mål med hur många träningstillfällen man skall utföra under en viss period. I sådana fall kommer träningsresultaten av sig själv! Ett annat sätt att motivera sig är att skaffa sig ett varierat, effektivt och funktionellt träningsprogram online som du kan utföra var du än är.

Lycka till med dina långsiktiga träningsmål och se till att ha roligt på vägen!